top of page

סרוטונין, כלבנות טיפולית והדרך חזרה לאיזון פנימי

אחרי שהירו נפטר, היו לי בקרים שפשוט לא הצלחתי לקום. הגוף רצה להישאר במיטה העוטפת והחמימה, הראש לא רצה להתחיל עוד יום. למזלי, וגה וצ'יל – שתי הכלבות הטיפוליות שלנו – הרגישו הכול. הן באו בשקט, פשוט טיפסו אליי למיטה, נשכבו קרוב אליי, נצמדו. לא הייתי צריך להסביר להן כלום. הן פשוט היו שם. וזו הייתה הנקודה ששינתה את הכול – בזכותן, הצלחתי לקום. לתפקד. לנשום שוב. איכשהו, זה משנה את כל התחושה. אתה לוקח נשימה קצת יותר עמוקה, נרגע, ומרגיש טיפה יותר קל. זה לא סתם קסם של כלבים – הן הפעילו אצלי את הסרוטונין. ההורמון הזה עוזר לנו לחזור לעצמנו, לאט ובבטחה.



מה זה סרוטונין ולמה הוא כל כך חשוב?

סרוטונין הוא אחד מהנוירוטרנסמיטרים (מוליכים עצביים) המרכזיים במוח. הוא משפיע על מצב הרוח, על השינה, התיאבון, רמות האנרגיה, תחושת השייכות והאיזון הנפשי. כשיש מספיק ממנו – אנחנו מרגישים טוב. כשחסר – עולה תחושת דכדוך, עצב, עצבנות או חוסר שקט.


איך כלב יכול לעזור בזה?

כל אינטראקציה חיובית עם הכלב – הליכה בטבע, משחק, מגע, מבט – מעודדת שחרור של סרוטונין במוח. הפעילות הגופנית, הרוגע שנוצר, כל אלו תורמים להעלאת רמות הסרוטונין ומאזנים את המערכת הרגשית והפיזיולוגית וכך אנו מתמלאים בתחושת משמעות ומתחברים מחדש לתחושת החיות שבנו.


כלבנות טיפולית – להכניס אור באזורים הכבויים

במקרים של דיכאון, חרדה או סטרס מתמשך כמו במדינה שלנו, המוח מתקשה לייצר מספיק סרוטונין. כאן נכנסת הכלבנות הטיפולית. השילוב בין תנועה, קשר, מגע חיובי ואינטראקציה לא שיפוטית עם הכלב – מצליח לעקוף מנגנונים של ניתוק ודכדוך ולעורר מחדש את הגוף והמוח. זה לא "רק כיף עם כלב" למרות שזה בדיוק מה שהילדים חושבים – זו פעילות טיפולית שמפעילה מערכות מוחיות רדומות ומחברת את האדם מחדש לעצמו ולעולם.


אוקסיטוצין או סרוטונין?

שאלה מצוינת. האוקסיטוצין פועל בעיקר על קשרים בין-אישיים, אמון, רוך וחום רגשי. סרוטונין, לעומתו, משפיע על תחושת הרווחה הכללית, מצב הרוח, תחושת המשמעות ,התפקוד היומיומי והחוסן הנפשי. שניהם מופרשים באינטראקציה עם כלבים – אך הם עובדים על מערכות שונות, ומאזנים זו את זו.


ומה זה אומר בפועל?

זה אומר שילד שמתמודד עם דכדוך יכול למצוא פתאום טעם לקום בבוקר – כי הכלב מחכה לו. אנחנו רואים את זה לא מעט בפעילויות בבתי ספר – ילדים שלרוב מתקשים להגיע, בוחרים לבוא דווקא בימים שבהם מתקיים המפגש עם הכלבים שלנו. משהו בפגישה הזו, בתנועה, בקשר, מחייה אצלם את הסקרנות ואת הרצון להתחבר מחדש לעולם, זה קורה גם עם המורים במסדרונות וחדר המורים. זה אומר שמבוגר שסוחב עייפות נפשית מרגיש חיוני יותר אחרי משחק קצר בגינה. זה אומר שאדם שסגר את עצמו בעולם פנימי שקט, פתאום מתחיל לחייך. להיפתח. לחזור.


לסיכום

הכוח של כלבים לא טמון רק בפרווה הרכה או בזנב המתנופף – הוא נמצא בחיבור הישיר שלהם אל מערכת העצבים שלנו. כלבנות טיפולית לא רק יוצרת קשר – היא מחייה מערכות שלמות בגוף ובנפש, דרך שחרור של חומרים כמו סרוטונין.

וכשאנחנו מבינים את זה – מבינים שגם ברגעים הכי קשים, הכלב שלצידנו הוא לא רק חבר. הוא גשר לחיים טובים יותר, מאוזנים יותר, מחוברים יותר.

אנחנו כאן לרשותכם לייעוץ וליווי מקצועי שיעזור להחזיר את האיזון לבית – ולילדים שלכם. צרו קשר עוד היום ונצא יחד למסע לעבר איזון, מוטיבציה והצלחה. 

 
 
bottom of page